Dün Ischia Adası’nda takım zamana karşı etabı koşuldu. Herkes kısa ama oldukça teknik olduğundan, dönüşlerin ve kısa tırmanışların takım performanslarını çok etkileyeceğinden bahsediyordu.

Takım zamana karşılar genelde genel klasmanı kazandıran etaplar olarak görülmez fakat geçen seneki TTT bir ölçüde Hesjedal ve Garmin için maglia rosa yolunu açmıştı. Elbette bir bireysel zamana karşı kadar belirleyici değildi ancak Hesjedal'e "neden olmasın?" dedirtmişti. Tur boyunca bir ara Purito'ya kaptırsa da mayoyu, geri almıştı.

Bu yüzden dünkü etabın başlangıcında Garmin'i favori olarak göstermek çok da yanlış değildi. Özellikle Vaughters ve Ketchell'ın bilimsel yaklaşımları ile her zaman iddialılar. Öte yandan yine geçen yılın takım zamana karşısında sürpriz bir şekide ikinciliği alan Katusha'yı da plaseler arasına sokabilirdiniz.

Ama bunların hiçbiri olmadı. Sky ağırlığını koydu etaba. Garmin 25 saniye, Katusha ise 19 saniye gerisinde kaldı. Kısa etaplarda zaman farkı oluşturmak daha da zordur ama Sky çok büyük bir sıkıntı yaşamadan etabı kazandı. Adamlar bu işi biliyor. Öte yandan Movistar çok iyi bir etap geçirdi; Sky'ın yalnızca 9 saniye arkasında tamamladılar. Astana ve Nibali de 14 saniyelik farktan çok da yakınmayacaklardır.

Etabın asıl zorluğu küçük tırmanışlarından ziyade bol dönüşlü yapısıydı. Bu da zamana karşı konusunda uzmanlaşmamış takımların son bölümde beş kişiyi bir arada tutmakta zorlanabilecekleri anlamına geliyordu. Keza böyle de oldu. Önce Lampre beşinci ismi beklemek için tempo kesmek zorunda kaldı sonrasında ise Euskaltel için facia yaşandı. Son beşliye Urtasun’u bırakmışlardı ve ekip Urtasun’u “kaybetti”. Takım zamana karşılarda en çok dikkat edilmesi gereken konu belki de budur; takımın kompakt düzenini korumak ve sürekli temasta olmak. Hele de son beşliden birini kaybettiğiniz vakit tekrar bir araya gelmek, tempoyu düşürmek ve o ismi çekmek çok değerli zamanlar kaybettirecektir. Euskaltel için de böyle oldu. Urtasun bir önceki etapta kazaya karışmıştı, onu neden son beşliye bıraktılar anlamak zor ama bu soruna rağmen sonuncu olmadılar; Argos’un önünde bitirdiler. Samu Sanchez genel klasman kovalamayacak gibi gözüküyor, o yüzden bu 61 saniyelik fark çok da dert edilecek bir şey değil. Daha çok etap zaferleri için burada Euskaltel ve zamana karşıya çok da bayıldıklarını söyleyemeyiz.

Sky’ın etap zaferiyle Cavendish pembe mayoyu kaybetti ama mayonun yeni sahibi de biraz sürpriz bir isim oldu; Sky’ın genç İtalyan’ı Salvator Puccia. İlk etapta en iyi derece sahip olduğu için Sky içerisinde, mayo genç ismin üzerinde olacak. Aslında amaç Dario Cataldo’ya giydirmekti, zamana karşıda çizgiden ilk geçen isim olarak seçilmişti ama evdeki hesabı çarşıya uyduramadı Sky. Bir seferlik de olsa hesapları şaştı ve ilk etaptaki derecesi sebebiyle mayo Puccia’ya gitti. Cavendish ise kırmızı mayoyu taşıyacak.

Ischia'daki etap tamamen Sky için hazırlanmış gibiydi. Hatta bir yerler "I-sky-ia" diye bir gönderme de gördüm internette, başlık da oradan. Sanırım inner ring yazmıştı. Haksız değil. 
Bugünkü etap ise Sorrento'da başlayacak ve iki tur atılacak kent içerisinde. Ondan sonra ise Amalfi kıyılarında dar ve dolambaçlı yamaçlarda gidilecek. Ufak inişler çıkışlar, bolca dönüşler var. Kaçışçılar için erkenden hamle yapma imkanı.

Son bölüme doğru iki tırmanış var. İlki 77km kala San Mauro Cilento. Ortalama %6.7'lik eğime sahip 7.8km'lik bir tırmanış. Ancak tırmanış hemen başında kısa ama vurucu bir %16'lık eğim mevcut. Tırmanış bittiğinde geriye 69km kalmış olacak. İnişi teknik. Astana bir sonraki tırmanış için burada Nibali için kurmaylarını gönderebilir.

Son tırmanış ise Ascea taraflarında, Sella di Catona tırmanışı. Ortalama %6.6'lık eğime sahip 8km'lik bir tırmanış. Maksimum %13'e ulaşıyor ve devamında da Nibali'nin dişine göre oldukça teknik bir iniş var. Sella di Catona'dan sonra finishe kadar giden 20km inişle geçecek, sadece 10-11km kala minik bir tepe var. Onun dışında Messinalı için biçilmiş kaftan.

Giro d’Italia 2. Etap:
1  SKY PROCYCLING                  22:05
2  MOVISTAR TEAM                   00:09
3  ASTANA PRO TEAM                 00:14
4  KATUSHA                         00:19
5  VINI FANTINI-SELLE ITALIA       00:22
6  LAMPRE-MERIDA                   00:22
7  GARMIN SHARP                    00:25
8  BLANCO PRO CYCLING TEAM         00:28
9  ORICA GREENEDGE                 00:28
10 VACANSOLEIL-DCM TEAM            00:34
11 CANNONDALE PRO CYCLING          00:35
12 BMC RACING TEAM                 00:37
13 BARDIANI VALVOLE-CSF INOX       00:41
14 RADIOSHACK LEOPARD              00:43
15 TEAM SAXO-TINKOFF               00:43
16 ANDRONI GIOCATTOLI-VENEZUELA    00:46
17 OMEGA PHARMA-QUICK STEP         00:48
18 AG2R LA MONDIALE               00:50
19 FDJ                            00:55
20 COLOMBIA                        00:56
21 LOTTO BELISOL                  01:00
22 EUSKALTEL EUSKADI             01:01
23 TEAM ARGOS-SHIMANO             01:13

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Blogroll

Katkıda bulunanlar

About