Giro Gunlugu #7: Asil Sinav Basliyor, 10. Etap

Etabın başlamasına bir saatten biraz daha az bir süre kala yazmaya başladım yazıyı, büyük ihtimalle etap profili açısından çok bir hayrı dokunmayacak ama en azından yayının başlarında denk gelip de okuyan olursa birkaç ufak bilgiyi atlamamış olalım. Zira dinlenme gününün de rehavetiyle saldık iki gündür. Boş geçmeyelim.

Bu seneki Giro'nun ilk zirve finişi bugün Altopiano del Montasio'da bekliyor. Tolmezzo'daki beslenme bölgesine kadar profil sakin dursa da asıl iş mousette'ler alındıktan sonra başlayacak. Paularo'dan sonra yollar daralacak, eğim inanılmaz düzensiz bir şekilde artacak. Başlangıçta %10.9'luk bir eğim olacak, sonra dar yollardan teknik ve sıkıntılı kısa bir iniş, ardından yine %10.6'lık bir sektör olacak. Zirveye doğru eğim insafa gelse de bu değişken yapı Basso ve Ullrich tarzı oturduğu yerden sabit ritmle tırmanan isimler için sıkıntı anlamına geliyor. Wiggins'i bu tarzda çıkan isimlerin arasına koyabiliriz üretilen güç üzerinden pedal çevirdiği için. Başka bir şey diyemiyorum çünkü paşamızı atak yaparken, şöyle hafiften selenin üzerinde kırıtırken görmedik hiç!

Bu bölüm yaklaşık 9 kilometre civarında sürecek. Finişten 65km uzaklıkta başlayacak olması sebebiyle genel klasman iddialılarından çılgın işler beklemek olmaz ama orta sektördeki teknik iniş, Wiggins'ten bir nebze olsa zorlanma emaresi gören Nibali ve peşine rahatlıkla takılabilecek gibi gözüken Cadel için hiç değilse yıpratma fırsatı sunabilir.

Altopiano'ya çıkan son 11km'lik tırmanışta ise çok ilginç işler bekleyebilir bizi. Efsane bir kaçış galibiyetine de tanıklık edebilirz, genel klasman iddialıları arasında bir gövde gösterisine de dönüşebilir. Son tırmanış yer yer %20'lik duvarlarla karşılayacak bisikletçileri. Önümüzdeki iki hafta için çok önemli sinyaller verecektir bugünkü etap.

Wiggins ne yapacak? Orta sektördeki inişi nasıl alacak? Nibali ve kurmayları ne alemde? BMC, Cadel'in yanında olabilecek mi? Cadel'in ilk 9 gündeki formu tırmanışta da devam edecek mi? Hesjedal kilo olarak geçen seneye göre daha zayıf, bunun faydasını görecek mi?

Pozzovivo, Betancur ve diğer delikanlı kaçışçılar mutlu sonla mı bitirecek? Scarponi de Cadel-vari bir şekilde sessiz ve derinden geliyor, neredeyse berbat bir zamana karşıcı olmasına karşın tırmanış karakterli etap profili sayesinde müthiş iş başarmıştı 8. etapta. Son bölümdeki eğimde bir şeyler deneyebilir mi? En düz etapta dahi bir şekilde kendini ilk 10'a sokan, her zaman finiş bölümünde grubun önüne minik sprintler atan, 8. etaptaki zamana karşıda o ölümcül son 3km'de herkesten daha güçlü ve çabuk çıkan Cadel bonifikasyonlar için fırsat kollar mı kaçışçılardan yer kalırsa? Katusha tura damga vurmaya devam eder mi? Yoksa genel klasman tayfası günü kayıpsız geçmeye bakıp sahneyi kaçan cengaverlere mi bırakır?

Açıkçası oldukça çılgın bir Giro izliyoruz, hemen her sene olduğu gibi. Şu an temmuz ayında olsak genel klasmancılardan çok bir şey beklemezdim ama İtalya topraklarında herkese bir hal geliyor, kimsenin sağı solu belli olmayacak. Wiggins atak yaparsa dahi şaşırmayaca- yok yok, ona şaşarım.

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Blogroll

Katkıda bulunanlar

About