Giro Günlügü #8: Doğa Ana, Giro ve Galibier

Aslında Doğa Ana ta Milan-Sanremo'da göstermişti İtalya topraklarını terk etmeye niyetli olmadığını ve niyetini gerçekleştirdi; Giro'da da pelotonun peşini bırakmadı. 14 etap geride kaldı ve günlük güneşlik diyebileceğimiz bir etap neredeyse yok.

Hava koşulları pek çok sporcunun da burnundan getirdi. Wiggins totoyu asfalta değdirdiği günden sonra zaten oldukça ürkek ve kötü gözüküyordu, üstüne bir de göğüs enfeksiyonu eklendi. Taylor Phinney turun ilk günlerinde griple uğraşıyordu, sonrasında toparlayamadı. Hesjedal biraz da hayalkırıklığından hasta düştü(?). Emmanuele Sella, Wiggins'in asfaltla tanıştığı ve Adam Hansen'ın harika bir zafere gittiği 7. etapta adeta yerden kalkamadı.

Bay Bıyık, Degenkolb, proteininden yağına ne var ne yok her şeyi yakarak kazandığı 5. etaptan sonra yorgunluğa yenik düştü ve çekildi. Pek çok isim asfalt yanığından muzdarip.

Sestriere çıkılacaktı normal şartlarda ama etabın başlamasından bir iki saat evvel Sestriere tırmanışının etaptan çıkartıldığı açıklandı. Giro'da şartlar asla normal olmaz. En büyük yaprak dökümü de bir türlü canlı yayın sinyalinin alınamadığı, sisler içerisinde geçen görüntüsüz 4 saatin ardından 30 saniyelik müthiş bir heyecanı bahşeden bu 14. etapta gerçekleşti. Jack Bobridge, Alessandre Vanotti, Enrico Battaglin, Gert Steegmans, Karsten Kroon ve Daniele Bennati abandone oldu. En çok hasarı da harika bir Giro geçiren Bardiani'nin genç İtalyanı Enrico Battaglin gördü; iki kırık kaburga, bir ciğerde ezilme ve göğsünde delik. Bir süre daha hastanede tutulacakmış. Bir an önce sağlığına kavuş genç, daha çok dope var tozunu yutturacağın.

Sestriere'nin iptalinden sonra bugünkü Col du Galibier tırmanışı da tehlikeye girmişti. Bir iki gün evvel
etabın neredeyse 50km kadar kısaltılabileceği söyleniyordu. Çığ tehlikesi sebebiyle organizatörler pelotonu Galibier'ye çıkarma riskini alamayacak gibiydi haklı olarak. Sestriere'nin üstüne bir de Galibier iptal olsaydı gerçekten çok büyük hayalkırıklığı olurdu ama dün akşam saatlerinde RCS'in yaptığı açıklama gönüllere su serpti. Galibier çıkılacak; sadece son 4.25km'lik bölüm etaptan düşüldü. Yeni rotaya göre finiş Pantani anıtının orada yapılacak. Pantani 1998 Tour de France'ı kazandıran atağını tam olarak o noktada gerçekleştirmişti ve şimdi orada Il Pirata'yı ölümsüzleştiren bir anıt bulunuyor.

Galibier'yi en son zirve finişi olarak 2011 Tour de France'ta izleme fırsatına erişmiştik. 1911'de ilk kez kullanılmıştı Galibier ve 100. yılı olması sebebiyle TdF'de iki kez çıkılmıştı. 19. etapta Alp d'Huez'e gitmek için geçit olarak kullanılmıştı, 18. etapta ise zirve finişi yapılmıştı. Zirve finişi olarak kullanıldığı 18. etapta Andy Schleck dillere destan bir kaçışla harika bir etap zaferine gitmişti. Son yılların en unutulmaz zaferlerinden biri olmuştu. Ertesi gün 19. etapta da yine Galibier zirvesinden ilk geçen isim Andy olmuştu. Geri dön artık lapacı, özledik seni!

15. etabın başlangıç saati de değiştirildi, sanırım iki saat ileriye alındı başlangıç. Etap yayını 13:30'da Eurosport 2'de başlayacak, 15:30 civarı Eurosport International'a geçecek. Belki etabın profiline dair biraz gevezelik ederim biraz daha sonra.

Hiç yorum yok

Leave a Reply

Blogroll

Katkıda bulunanlar

About